Zelf je gietvloer leggen is goedkoper, en voor iemand die regelmatig een klusje op zich neemt is het goed te doen. De enige eigenschap die bij het leggen van je eigen gietvloer hoort is geduld. Je legt een doe het zelf gietvloer namelijk aan in vier verschillende lagen die ieder zijn eigen droogtijd heeft. Het wordt dus een meerdaags project. Maar wel één waar je lang plezier van gaat hebben.

Tips en tricks

Tip 1: Koop een kant-en-klaar pakket

Om het jezelf makkelijker te maken kun je bij een epoxywinkel een kant-en-klaar pakket aanschaffen. Zo heb je in één klap alle benodigdheden in huis voor het leggen van je eigen gietvloer.

Tip 2: Zorg dat de ondervloer egaal is

Zonder een ondervloer die waterpas is kan je niet beginnen aan je gietvloer. Omdat je met dunne laagjes werkt kun je de vloer niet in het proces waterpas maken, dit zal echt voor de eerste laag van je gietvloer moeten.

Tip 3: Gebruik schoenen met spikes tijdens het aanbrengen van je gietvloer

Tijdens het aanbrengen van een gietvloer kan je niet op de vloer staan. Als je spike schoenen draagt kan dit wel. Door de spikes zweef je als het ware over de vloer heen. De spikes zijn zo dun dat de gaten die je maakt direct weer dicht vallen.

Tip 4: Zorg dat de aangebrachte laag écht helemaal droog is

Na iedere laag die je aanbrengt moet je 18 tot 36 uur wachten tot de vloer droog is. Zorg er dan ook echt voor dat je in die tijdsschaal zit. Als je niet lang genoeg wacht gaan de lagen in elkaar mengen en kun je weer opnieuw beginnen. Dat is niet alleen zonde van je tijd, maar ook ontzettend zonde van je geld.

Resin art: wat zijn de mogelijkheden met de doe het zelf gietvloer?

Epoxy kun je niet alleen gebruiken voor gietvloeren maar ook voor resin art. Resin art is tegenwoordig helemaal in. Je hebt het vast al wel een op Pinterest voorbij zien komen. De populairste projecten met resin art zijn tafelbladen gemaakt van boomstammen en epoxyhars. Deze tafel zou zeker niet misstaan boven je doe het zelf gietvloer. Ook met resin art kun je zelf aan de slag. Bij de epoxywinkel kun je giethars en verschillende pigmenten kopen. De pigmenten kun je gebruiken om de epoxyhars kleur te geven. De populairste kleuren op het moment zijn oceaan tinten en aarde tinten.

Moet ik gaan voor epoxy of polyurethaan?

Terug naar je doe het zelf gietvloer. Een gietvloer bestaat meestal uit een soort kunststof. Je hebt hierbij keuze uit twee kunststofsoorten: epoxy of polyurethaan. Epoxy is een hardere soort kunststof dan polyurethaan. Hierdoor is epoxy ook geschikt als industrievloer. Het is niet alleen een harde vloer, epoxy is ook opgewassen tegen chemicaliën. Polyurethaan heeft dat niet en wordt daarom alleen in huizen gebruikt. Omdat de vloer in je huis niet bestand hoeft te zijn tegen chemicaliën valt de keuze vaak op polyurethaan gietvloeren.

 

 

Doe het zelf gietvloer: Wat zijn de tips en tricks?