In steeds meer huizen waar ouderen wonen zijn tegenwoordig trapliften te vinden. Deze zorgen ervoor dat ouderen tot een hogere leeftijd gemiddeld in hun eigen woning kunnen blijven zonder al te veel hulp. Niet alleen is dit voordelig omdat er niet naar een hulp hoeft te worden gezocht, maar ook kan het zelfstandig blijven tot op hoge leeftijd een positieve impact hebben op de mentale gezondheid. Je eigen aftakeling op fysiek gebied meemaken is immers niet leuk en kan aardig drukken op de ziel. Wat voor traplift geschikt is voor de woning van u of misschien één van uw ouders kan erg verschillen per huis.

Zo is het bij huizen met een knik of bocht in de trap belangrijk langs welke kant de traplift loopt. Er kan worden gekozen voor een traplift die langs de buitenbocht gaat, wat dus zou betekenen dat de brede stukken van de traptreden niet meer makkelijk gebruikt kunnen worden. Als er dus nog andere bewoners zijn in het huis kan het handiger zijn soms om de traplift dan langs de binnenbocht te laten gaan, zodat slechts het smalle deel van de treden wordt geblokkeerd.

Ook is er over kosten nog het één en ander te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een huis met een hele makkelijke vorm trap, denk aan volledig recht, dan kan je erover nadenken om een traplift tweedehands te kopen. Ook als één van uw buren de traplift niet meer nodig heeft en een zelfde type huis heeft, dan kan het goed zijn dat die traplift prima bij u in huis geplaatst kan worden. Dit is dus niet alleen goed voor de kosten, maar draagt ook nog eens bij aan het vormen van een circulaire economie, waarbij er dus niet constant nieuwe producten te hoeven worden gemaakt. Dit is een zeer voordelige situatie dus.

Typen trapliften